Hoppa till innehåll

Gotlandsweekend

Färjor brukar inte ha något imponerande vegoutbud. Vi skrev tidigare om våra dåliga erfarenheter från Finlandsfärjan som bara hade klyftpotatis.

På Gotlandsfärjan hittade vi emellertid en morotssoppa som smakade riktigt okej. Fint till vår medhavda matsäck som bestod av baguetter med tahini, groddar och bladspenat.

Morotssoppa

Morotssoppa på Gotlandsfärjan

Vi hade höga förväntningar på Surfers, en restaurang som serverar smakrika rätter från den kinesiska provinsen Sichuan. Flera vegobloggare har varit där före oss och skrivit lyriskt om exempelvis deras fina silkestofu. Surfers har fyra rätter som redan är veganska, och en som kan göras vegansk.

Surfers

Surfers – veganlyx mitt i Visby

Vi valde förstås att beställa alla fem och verkligen – ingen gjorde oss besviken! Smakerna var rika och spännande. Här fanns det söta och det ångande heta, det krispiga och det delikat mjuka och näsorna fylldes av varma doftnoter från ingefära, peppar och chili.  Atmosfären var mysig och personalen mycket angelägen om att vi skulle bli nöjda.

Surfers

På bilden: Mao Dou (med sojabönorna i sina skidor), Rättiksallad (riktigt kryddig), Ingefärsdoftande tofu (fantastiskt god silkestofu) och högst upp till höger Fiskdoftande aubergine (nej, ingen fisk ingår!)

Maten kostar emellertid vad den smakar: Tillsammans med vinet hamnade notan på dryga 500-lappen. Detta är med andra ord inte budgetalternativet, men om du vill lyxa till det en Visby-afton, har vi svårt att tänka oss en godare middag!

C & Blåeld

På Fårö brann blåelden!

På lördagen bestämde vi oss för att åka till Fårö – en plats som betyder mycket för oss sedan länge. Då vädret var klart och soligt tyckte vi att det var läge att grilla. Det finns flera goa grillplatser bland raukarna.

Cikoria

Cikoria i Visby

Korven – Astrid och apornas Hot Chörizo – hittade vi en smula oväntat i en liten hälsokostaffär, Cikoria, som låg i samma lokal som ICA Supermarket i Visby.

Hot Chörizo

Astrid och apornas Hot Chörizo

Innan vi tog båten tillbaka över Fårösund köpte vi en riktig klassiker: Sias Oatly Jordgubbspinnne. Glassen säljs i kiosken precis vid färjan och passar fint i den varma väntan på att få köra ombord.

Om det går bra att vara vegan i Visby, verkar det vara värre på resten av Gotland. Vi surfade runt på webben på jakt efter tips, men kunde inte hitta speciellt mycket. När vi på söndagen reste söderut gjorde vi en chansning och tog en sväng in i Klintehamn och hittade en lokal grill, Kustgrillen, som hade falafel.

Kustgrillen

Kustgrillen i Klintehamn

På söndagskvällen gick vi till crêperiet Strykjärnet. Vi gillade både atmosfären och deras mumsiga veganska galette (konstigt att de inte har med den i sin meny!). Galetter görs på en bas av bovete och mättar därför riktigt bra. Också här var personalen mycket trevlig! Om du vill göra galetter och crepês själv kan du låta dig inspireras av det här!

Strykjärnet

Vegansk galette på crêperiet Strykjärnet

Hotellfrukosten då? I samband med bokningen (Strand Hotel)  bad vi om att få sojayoghurt och det var aldrig något problem. Varje morgon ställde personalen fram en Carlshamn sojayoghurt vilket innbar att vi kunde få en riktigt fin frukost!

Så om du bor någonstans där det ingår frukost – glöm inte säga till i förväg. Det gynnar dig och alla andra som vill äta veganskt.

2 kommentarer Kommentera
 1. Jonna #

  Hurra! Jag har lagt till både Surfers och Cikoria på Vegolistan! Lyft gärna båda ställena, så att folk vet var de kan hitta da stuff när de är här på Gotland!

  Blir så glad att ni var här och bad om veganskt – det gynnar alltid utbudet till nästa gång!

  2 juli, 2013
  • Toppen! Ja, vi älskar att fara runt och fråga om veganskt – det är viktigt att vi alla gör och hittills har vi dessutom aldrig blivit negativt bemötta. Allt gott!

   2 juli, 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: