Hoppa till innehåll

I sin krafts dagar …

När min syster skickade bilden hoppade jag först till. Sällan uttrycks speciesism så direkt och så skamlöst.

Min första reaktion var således äckel och ilska. Budskapet som, under en slöja av lustighet, förmedlas är en gammal klassiker inom alla typer av förtryck: De finns för oss.

Nåväl, efter en liten stund besinnade jag mig. Det hela var ju just bara ett ovanligt direkt och skamlöst uttryck för den ideologi som styr samhället idag.

För vad handlar det egentligen om när människor talar om mört eller saftigt kött, om ”stora och goda” kycklingar ? Vad handlar det om när det talas om att äta ett lamm? Människor som förgiftats av den dominerande synen på djur ser inte. I Pelle Strindlunds ord ”… delar alla synsättet att världen har en viss struktur, och att denna ger oss människor fri hand att utnyttja andra arter. Djuren kan inte göra anspråk på rätt till liv”. (Strindlund, Pelle. Jordens herrar, s. 30)

Precis på samma vis som under slaveriets tid, eller exempelvis då könsförtryck råder. Du blir en del av systemet och inget händer förrän du väljer att veta. Reklamen för företaget i Göteborg är bara en (osmaklig) påminnelse om att vi alla behöver ta ställning.

götet 2

 

2 kommentarer Kommentera
  1. Anna #

    Såg en sån bil längre ner på min gata för ett tag sedan, fick kväljningar varje gång jag gick hemifrån

    29 mars, 2013
    • Det kan jag tänka mig! Sjukt men samtidigt undrar man om ägarna är ”värda” frustrationen. De är ju bara de där små kuggarna i ett smutsigt maskineri.

      29 mars, 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: