Hoppa till innehåll

Ny djurskyddslag?

Nej, det ser mörkt ut. I utredarens förslag fanns några förslag på förbättringar som skulle göra livet mer drägligt för en större mängd djur. Exempelvis föreslogs att det skulle bli förbjudet att binda upp djur under längre tider vilket ju skulle betyda mycket för ungefär hälften av Sveriges mjölkkor som står bundna större delen av året. Ett förbud mot att överge djur (som katter) hade också betytt mycket.

En inledande del av lagförslaget var riktigt spännande. I första paragrafen (formuleras på s. 399) finns en mycket spännande formulering som ger djur ett egenvärde. Djur skulle alltså erkännas ha ett värde i sig själva, oberoende av vilket ekonomiskt värde de har. För de flesta som läser det här självklart, men i det här sammanhanget lite av en sensation.

Vad formuleringen i praktiken skulle innebära är en annan fråga. Förmodligen hade det blivit en papperstiger. Det är mycket oklart vad ett s.k. inneboende värde skulle innebära i Sverige. För mig innebär det självklart ett totalt förbud mot all exploatering av djur, men samma tolkning görs knappast av alla. Djurskyddsutredningen tänkte sig nog att djurens ”egenvärde” skulle bära samma innebörd som i Norge (där Stortinget redan bifallit begreppet) där det syftar på att man ska ta hänsyn till djurens naturliga behov. Ändå – förslaget fick mig och många andra inom djurrättsrörelsen att lyfta ögonbrynen!

När nu landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) – inte precis känd för att äga något större intresse för djur som kännande individer – nästa vecka lägger fram sin regeringsproposition blir jag inte särskilt förvånad. Kvar bland förslagen tycks, enligt Djurens rätt, bara finnas ett förslag  som förbjuder sexuella övergrepp mot djur. En lika viktig som ack så okontroversiell lag. För vem fan vill försvara tidelag?…  Det är gåtfullt varför det dröjt så länge bara.

När däremot ekonomiska intressen ställs mot djurskydd, då är det en annan sak. Regeringen bekräftar åter igen att förändringar inom djurskyddsparadigmet bara sker när dessa förändringar inte utmanar näringen. Så länge djur är produkter, varor och ting som vi kan köpa och sälja, kommer inga större framsteg göras.

Inga kommentarer än så länge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: