Hoppa till innehåll

Vi gör seitan

Seitan är inte jättevanligt på den svenska marknaden men det finns ofta i asiatiska butiker och används i vissa veganska färdigprodukter till exempel Wheaty som i Sverige importeras av SeitanfoodsVi tycker att seitan är ett gott och bra komplement till sojaprodukter och vi tyckte att det skulle vara spännande att testa att göra egen seitan. Så, en lagom grå novemberdag med fina Eilen Jewell som soundtrack i bakgrunden var det dags!

Vi började med att göra en deg av 4 dl mjöl, 1,5 dl vatten och ½ msk salt. Vi använde vetemjöl special eftersom vi hört att det skulle vara lite bättre för ändamålet men vi misstänker att det egentligen går lika bra med vanligt vetemjöl. Det finns också speciellt glutenmjöl där stärkelsen redan är borttagen. Detta mjöl är dock ganska dyrt men kanske värt att testa någon gång.

När vi var klara med degen fick den vila i någon halvtimma innan det var dags för knådmomentet.

Vi knådade degen i en bunke med kallt vatten tills vattnet blev vitt. Då hällde vi ur vattnet och fyllde på nytt och sedan höll vi på så tills vattnet inte längre blev vitt och all stärkelse var borta. Den här delen i processen var lite tuff eftersom vi var tvungna att ha händerna i kallt vatten så länge. Att använda lite ljummet vatten eller eventuellt ett par rena diskhandskar rekommenderas. Eftersom vi gjorde degen redan på förmiddagen och skulle äta först på kvällen fick den färdiga degen ligga i kylskåpet och vänta.

Så var det äntligen dags för tillagningen: Vi delade degen i två delar, formade till biffar och kokade degen i vatten med buljong och lite soja i ungefär 30 min. Eftersom biffarna svällde lite när de kokades delade vi dem ytterligare en gång innan vi kryddade med lite grillkrydda, cayennepeppar och svartpeppar och stekte i olja.

Till biffarna åt vi rotfrukter och grönsaker tillagade i ugn med en kall sås gjord på äggfri majonnäs, havregrädde och örtkryddor. Det blev en spännande och god måltid. Biffarna blev lite segare än vi förväntat oss. Kanske berodde det på att vi inte lyckats knåda ur all stärkelse. Vi tror också att ett alternativ till biffar är att göra strimlor av degen för att få lite mindre och inte så kompakta delar.

Det ska bli kul att göra seitan flera gånger och att testa nya sätt att tillaga den på. Kul att äta något man tillverkat helt själv!

Inga kommentarer än så länge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: