Hoppa till innehåll

Passion for freedom

Filmfestival på temat djurrätt

Biografen Tellus ligger i mysiga Midsommarkransen söder om Stockholms innerstad. Vi kommer dit strax innan första filmen ska börja. Än så länge är det ganska få som hittat hit. Djurrättsalliansen, som arrangerar festivalen, har ett infobord precis innanför dörren, både med deras eget välproducerade informationsmaterial och en del böcker till försäljning. Inne i caféet har de ett bord där de visar upp spännande veganprodukter.

Första filmen Eating handlar om ”The rave diet”, om hur en vegetabilisk kost påverkar kroppen positivt.  Det är en ganska tråkigt producerad film som knappast vinner några redigeringspriser. Men det positiva med den var betoningen på preventiva effekter av att äta en vegetabilisk kost. Främst när det gäller hjärtsjukdomar och cancer. Den vegetabiliska kosten ger kroppen en minskad stress och stärker immunförsvaret till skillnad från animaliska kosten som har omvänd effekt.

Det var intressant och kul att man valt flera filmer som lyfter fram produktion och konsumtion av ägg- och mjölkprodukter. Det visades två filmer om mjölk – Got the facts on milk? och White lies som båda vill slå hål på myten om mjölkens hälsosamma effekter. Vi valde att ta vår lunchpaus under Got the facts on milk? för att komma tillbaka lagom till White lies. Lunchen intogs på falafelhaket snett över gatan och vi hann också med te och kaffe med vegansk tårta och blåbärscheesecake i Tellus fina café.

Den smaskiga blåbärscheesecaken

White lies består av fyra föreläsningar som fokuserar på mjölkproduktion och mjölkkonsumtion. Även om den tar upp djurrättsliga aspekter av produktionen diskuterar den framförallt hur mjölkkonsumtion bidrar till flera olika cancerformer och i motsägelse till vad de flesta kanske tror snarare bidrar till benskörhet än hjälper till att motverka det. Eftersom filmen nästan uteslutande består av föreläsningar kan den vara lite svår att ta till sig. Men ämnet var så pass intressant och angeläget att det var värt en extra ansträngning att ta sig igenom den. Kul med filmer som slår hål på myterna om mjölk som ”en fantastisk sport- och livsdryck”.

Den sista filmen vi såg för dagen var Fowl play om äggindustrin. En film som på ett begränsat utrymme lyckas fånga den grymhet som hönor och kycklingar utsätts för samtidigt som den visar på hur engagemang från aktivister och människor som upplåter sina hem åt befriade djur ger hopp om förändring. Filmen är amerikansk men i förmiddags när vi slog på TVn visades på Rapport ett inslag om den svenska äggindustrin. Bilderna visar på en bedrövlig verklighet: De svenska burhönorna och även de frigående hönorna lever under slående lika förhållanden som dem i filmen.  Det märkliga med dagens ”avslöjande” är att man koncentrerar sig på slöseriet av kött och helt avstår från att uppmärksamma det absurda i att ”slösa” enskilda liv.

Filmen kan ses här:

 

Sista filmen för dagen var Behind the mask om djurrättsaktivisters arbete för att visa världen hur förhållandena inom djurindustrin ser ut.  Vi hade tyvärr en buss att passa och hann inte se den. Men som tur är finns den och flera av de andra festivalfilmerna på Youtube.

Via Seveneleven på Götgatan och en vegankorv åkte vi hem till Linköping igen med en massa nya intryck, tankar och ny inspiration. Festivalen började kanske lite trevande men när vi lämnade var både caféet och salongen välfyllda. Ett bra initiativ av Djurrättsalliansen som vi hoppas återkommer och växer till nästa år.

Inga kommentarer än så länge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: