Hoppa till innehåll

Hur jag blev vegan, del II

”Hur gör man när man vill bli vegan men hålls tillbaka av det man måste ge upp?”

I ett tidigare inlägg skrev jag om hur jag tog beslutet att bli vegan. Nu tänkte jag försöka besvara min väns andra fråga: Hur gör man om man funderar på att bli vegetarian eller vegan men hålls tillbaka av tanken på allt man måste ge upp?

När jag blev vegetarian älskade jag kött. Jag åt bacon och köttbullar och köttfärssås.  Jag älskade att grilla kött och jag åt ofta kyckling. I sextonårsåldern började jag fundera på att bli vegetarian. Det var för mig en del av att utveckla mig själv. Visst funderade jag över djurrättsfrågor men jag tror att det främst handlade om min egen utveckling om mitt eget tonårsego. Att vara vegetarian kändes rätt för den person jag ville vara.

Jag tror inte att jag själv trodde att jag skulle kunna sluta äta kött. Jag tyckte helt enkelt att det var för gott. Men tanken hade börjat väckas och dagen kom när jag till slut insåg att jag var vegetarian, att jag inte skulle äta kött igen. Från den dagen har jag aldrig saknat att äta kött. Jag har aldrig känt det behovet. Däremot har jag även efter att jag slutade äta kött ibland tyckt om lukten av tillagat kött.

När jag blev vegan upplevde jag ungefär samma sak. Jag älskade framförallt ost. Jag hade ost i nästan all mat och åt ost i alla former till alla måltider. Jag trodde aldrig att det skulle bli svårt att sluta äta mjölkprodukter eller ägg men jag visste inte om jag skulle klara av att inte äta ost. Men från den dagen jag blev vegan har jag inte saknat ost. Jo förresten, det finns ett undantag: När jag går förbi en pizzeria och känner lukten av smält ost blir jag alltid sugen. Pizza och mjölkchoklad kan jag fortfarande bli sugen på. Som tur är kan man göra egen pizza och som tur är kommer jag ibland till pizzerior med veganostpizzor och som tur är finns det veganmjölkchoklad som jag unnar mig ibland.

Jag tror inte att man behöver oroa sig för att sakna det man ger upp när man byter kostvanor. När man väl har tagit sitt beslut att bli vegetarian eller vegan koncentrerar man sig på vad man kan äta då. Man letar efter nya produkter och ingredienser och man skaffar sig nya favoriträtter. Det blir en självklarhet att man inte kan äta vissa saker och därför tänker man inte heller så mycket på dem.

Jag har valt bort många saker som jag tidigare tyckte mycket om men det innebär inte att njutningen av att äta godsaker har försvunnit. Det är i många avseenden nyttigare att äta vegansk mat men jag ser samtidigt till att unna mig sådant som jag verkligen tycker om, sådant som inte är så nyttigt. Sedan jag blev vegan har jag till exempel börjat äta mycket mer chips än vad jag gjorde tidigare och jag gör feta såser till maten och sockriga kakor till efterrätt.

Jag har aldrig sett varken mitt val att bli vegetarian eller mitt val att bli vegan som någon uppoffring. Snarare har det varit ett sätt att utvecklas och hitta nya både nyttiga och onyttiga men framförallt goda maträtter, snacks och kakor.

Hur jag blev vegan, del I

3 kommentarer Kommentera
 1. Emelie #

  När jag blev vegetarian hade jag tänkt på det ganska länge och ätit vegetariskt tre gånger i veckan någon månad, och efter den processen kändes kött bara äckligt. Jag tänkte på vart det kom ifrån och saker som jag älskat tidigare kändes plötsligt bara fel att äta, det var inte ens gott. Likadant när jag blev vegan, efter att ha bytt ut fler och fler produkter under ett år kändes bara tanken på att äta ägg och mjölkprodukter motbjudande. Jag ser det liksom inte som mat längre, på något sätt.

  6 september, 2012
  • Ja, när man i sitt hjärta verkligen känner att något är fel ser man nog det mesta ur ett nytt perspektiv. Det blir inte längre en uppoffring att avstå från det som skapar lidande.

   6 september, 2012

Trackbacks & Pingbacks

 1. Hur jag blev vegan, del III |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: