Hoppa till innehåll

Augusti är kronärtskockstider!

När det blivit augusti och hösten kommer närmare börjar många prata om kräftor och kräftskivor. För många svenskar är detta en helig tradition som betyder fest och social samvaro. För oss veganer och vegetarianer är det inte lika kul.

Kanske dimper det ner ett inbjudningskort till en skiva man inte kan gå på för att man inte äter kräftor. Man vill gärna träffa sina vänner och normalt brukar man kanske ta med egen mat eller bli bjuden på något veganskt men när det handlar om något så specifikt som en kräftskiva känns det lite konstigt.

Men det finns ett perfekt alternativ till kräftätandet – Kronärtskockor!

Skockor är supergoda och äts på ett liknande sätt som kräftor. De kan tas med till festen eller varför inte ordna en egen skockskiva för vännerna!

Så här gör man:

 • Skölj skockorna och skär av stammen.
 • Koka i vatten i ca 40 minuter. Är de väldigt stora kan längre tid behövas. För att kolla om skockorna är klara kan man testa att dra av något av de yttre bladen – lossnar de lätt är det klart.
 • Lägg upp på fat och servera med mjölkfritt margarin och salt.
 • Kronärtskockorna äts sedan blad för blad. Doppa bladen i margarin och salt och ät köttet som sitter längst in på varje blad.
 • När alla blad tagits bort från skockan drar man av de strån som sitter längst ner för att komma tillkronärtskockshjärtat.
 • Bred hjärtat med smör, salta och njut!

Skockor är kanske inte det mest mättande att äta. Ett tips är att göra förrätt och efterrätt också. Varför inte en kantarellpaj hösten till ära och varför inte blåbärskaka eller äppelpaj.

3 kommentarer Kommentera
 1. countryhome #

  Ja! Skockskiva!

  19 augusti, 2012
 2. Sådana tillställningar är inte kul för oss fisk och skaldjursallergiker heller. Då är ert tips en mycket bra lösning, så får vi pyssla lite också.

  20 augusti, 2012
  • Jajamän kronärtskocka är ett lika pyssligt som mumsigt alternativ! 😉

   26 augusti, 2012

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: