Hoppa till innehåll

Grymt initiativ av Way Out West – men var är djuren?

När nyheten om att Way Out West skulle bli en köttfri festival i år var det många som jublade. Grymt sa grisen också. Vi tycker att det är ett oerhört modigt beslut som visar att Way Out West är en modern och framåtsträvande festival som vågar använda sin ställning som en av Sveriges största festivaler för att påverka. Vi hoppas att fler festivaler och evenemang kommer att inspireras och följa efter.

Samtidigt vill vi ifrågasätta hur Way Out West motiverar sitt beslut. De menar att det är för att minska sin klimatpåverkan som de inte serverar kött. Att man dessutom sparar liv och lidande har man valt att inte alls lyfta fram. Debatten om festivalens beslut har blivit en ren miljödebatt där djuren verkar ha lämnats helt utanför. Mitt i det stora modet att bara sälja vegetarisk mat finns det något fegt. Som om de inte vågar ta i frågan helt och hållet.

Miljöaspekten är så klart en viktig del men problemet blir att debatten bara får en riktning, en riktning där motargumenten kan bli svårare att bemöta. Många av dessa motargument har kommit att handla om att festivalen på många andra punkter inte är lika klimatsmart. Varför ska de då vara det just när det gäller kött? Hade festivalen istället vågat lyfta fram de som i längden vinner mest på beslutet – Djuren, hade debatten kunnat bli mycket mer intressant.

Frida Hyvönen – en av årets artister på Way Out West

Tyvärr tycks det finnas en trend i dagens debatt om köttkonsumtion där miljön används som det första och många gånger det enda argumentet för att sluta äta kött. Det verkar finnas en oerhörd rädsla för att diskutera frågor som rör förtryck och lidande. Det är trots allt djuren som i första hand påverkas av vår köttkonsumtion och därför bör de också sättas i centrum i debatten.

Vi hade tyvärr inte möjlighet att åka på Way Out West i år. Nyligen var vi dock  på Stockholm Music & Arts. En festival med en grym artistlista men med ett bedrövligt utbud av vegetarisk och vegansk mat. Hoppas att de lär sig till nästa år och hoppas, hoppas att fler med makt att påverka – festivaler, personer och andra evenemang –  gör som Way Out West och dissar kött i framtiden!

4 kommentarer Kommentera
 1. Håller med. Visst är det skitbra att dem went vego, men jag förundras över hur alla ALLTID bortser från det starkaste argumentet när det kommer till varför man ska äta vegetariskt.

  16 augusti, 2012
  • Visst är det konstigt – det är som om det knappt existerar något mer kontroversiellt argument (trots att det ju är självklart om man bara för ett ögonblick tänker efter med hjärtat…).

   26 augusti, 2012
 2. jag tycker det mest intressanta som kom av WOW debatten var hur många som genast reagerar med ”men det är min rätt att äta kött”. Rättighets-argumentet har blivit helt dominerande i vår tid och det måste vi bryta ner innan man kan gå vidare med ett helt vegetariskt samhälle. att ha rätt till något verkar betyda att man tappar all empati och förståelse för andra, både vad det gäller djur och klimat – men det är ju också intressant vad gäller kommersiella argument av ”vad kunden vill ha” osv.

  jättebra skrivet!!

  10 september, 2012
  • Tack!
   Ja i dagens extremt individualistiska samhälle verkar allt handla om att själv ha rätt till frihet samtidigt som man kan skita i andras möjligheter att ha densamma.

   23 september, 2012

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: