Hoppa till innehåll

Naturens skatter II – Hampa

Orolig för att du inte får i dig tillräckligt med protein som vegan? Du kan vara lugn. Det behöver inte vara något som helst problem.

Protein är uppbyggt av tjugo olika aminosyror av vilka åtta är så kallade essentiella aminosyror som inte kan skapas från andra aminosyror utan måste tillföras kroppen direkt genom kosten. Samtliga finner du i växtriket. De traditionella baskällorna är linser, bönor, ärtor och nötter, men relativt höga halter finns även i till exempel havre, quinoa och bovete. Tack vare forskning vet vi idag att varje måltid inte behöver innehålla samtliga aminosyror. Kroppen lagrar dem nämligen, och det är snarare viktigt att under dagen variera sina proteinkällor.

I den här artikeln skulle jag vilja göra reklam för en proteinkälla som börjar väcka allt större uppmärksamhet, inte minst bland tränande personer. Innehållande samtliga essentiella aminosyror, mineraler, vitaminer och väl balanserade fettsyror är hampa en mycket spännande växt.

Hampaproteinet används i en rad olika sammanhang, men själv tycker jag att det är särskilt intressant i pulverform. Med det kan du göra riktigt näringsrika smoothies – kolla gärna in mitt favoritrecept här!

Om du är aktiv eller tränar regelbundet kan en eller ett par dagliga smoothies underlätta det ökade proteinbehovet. Det är svårt att säga precis hur stort just ditt proteinbehov är då en rad faktorer inverkar, exempelvis ålder, kön och aktivitet. Behovet har traditionellt säkert överdrivits många gånger, men det betyder inte att vi ska underskatta betydelsen av protein. Det behövs för att producera nya celler i kroppen – dina muskler, din hud, ditt hår, ja till och med dina ögon är uppbyggda av proteiner.

Hampa i pulverform hittar du i hälsokostaffärer eller på en rad webbsidor. Själv beställer jag gärna från Iforma.

  • Protein är mycket viktigt för vår hälsa!
  • Variera proteinkällorna!
  • Ta gärna en proteinrik smoothie som mellanmål!
  • Hampa är en utmärkt proteinkälla!
En kommentar. Kommentera

Trackbacks & Pingbacks

  1. Vi testar nytt proteintillskott |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: