Hoppa till innehåll

Vegan for Life av Jack Norris och Virginia Messina

Om du söker efter en bok på svenska som lättillgängligt men utförligt behandlar vegansk näringslära får du söka länge. Så vitt jag vet finns ingen. Vi har förstås Björn Petterssons fina Vegansk näringslära på vetenskaplig grund. Den har dessvärre några år på nacken och finns numera enbart att köpa på begagnatmarknaden. Jag är ingen expert inom området men förstår att näringslära är ett forskningsfält där det ständigt händer en hel del. Låt oss hoppas att det kommer en ny, uppdaterad upplaga snart!

Lyckligtvis kan vi vidga sökandet och titta på vad som finns utanför rikets gränser. Skriv in ”vegan nutrition” på exempelvis amazon.com och det händer saker! Inte minst i den anglosaxiska världen finns många högkvalificerade nutritionister, dietister och läkare som behandlar ämnet. De flesta böcker går sedan lätt att beställa från svenska nätbokhandlare som Bokus och Adlibris.

I det här inlägget tittar vi lite närmare på min personliga favorit. Det handlar alltså om Vegan for life. Boken tillhör den där kategorin ”om du skulle rekommendera en bok, vilken skulle du välja?”.

Författarna är båda mycket erfarna dietister (Messina är dessutom MPH, Master of Public Health) som håller hårt på sin vetenskapliga integritet. De är noga med att inte läsaren ska ta några onödiga risker – försiktighetsprincipen råder! Samtidigt företräder de inte någon extrem eller mer begränsad kost (till exempel enbart raw-food) utan står för en mycket varierad diet som förmodligen skulle tillfredsställa de flesta av oss.

Vegan for life är välskriven; tydliga texter som ofta kompletteras med faktarutor, praktiska tips och med sammanfattningar. Det är den sortens bok där du med fördel kan läsa ett kapitel lite då och då och kanske markera det just du tycker är särskilt viktigt att tänka på.

Jag skulle vilja säga något om författarnas genomtänkta disposition. Efter en introduktion av ämnet behandlas de olika näringsämnena som är särskilt intressanta för veganer. Här kan du läsa om protein, Vitamin B12, Kalcium, Vitamin D, de bästa valen av fetter och järn, zink, jod och vitamin A.

Efter en tydlig och en behagligt nyanserad diskussion om de olika näringsämnena, ger Norris och Messina oss en översikt av den veganska kosten. Vilka ingredienser ger oss vad? Vad behöver jag tänka på när jag går över till en vegansk kost? Speciellt gillar jag de fina avslutande faktarutorna som visar vilka ingredienser som du alltid kan ha på lager; i skåpet, i kylen, i frysen och så vidare. Mycket användbart!

Följande kapitel behandlar olika behov och perioder som kräver särskild hänsyn: Graviditet, amning, barn & tonåringar, kost för dig över femtio, vikt, hjärtproblem och diabetes. För mig var kapitlet om ”Sports Nutrition” särskilt intressant. I boken finns också ett kapitel dedikerat till frågan om sojans vara eller icke vara. Författarna lyfter här fram de många hälsofördelarna, missförståndet att sojan skulle innehålla det kvinnliga könshormonet östrogen och menar att sojan med fördel kan inkluderas i en varierad kost.

Det avslutande kapitlet ”Why vegan?” tar upp några etiska aspekter av djuruppfödningen, i synnerhet ur en amerikansk kontext. För dig är det troligen mer intressant att i stället gå in på till exempel Djurens rätts hemsida och läsa om förhållanden som är direkt relaterade till en svensk kontext.

Köp Vegan for Life på exempelvis  Bokus eller Adlibris.

Inga kommentarer än så länge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: