Hoppa till innehåll

Vi odlar mat: Balkongodling

Veganer och vegetarianer hyllar ofta färdig veganmat. Korvar, burgare, bullar och strimlor. Grymt sa grisen är inget undantag. Det är alltid kul att testa en ny veganprodukt. Men detta hindrar oss inte från att ibland fundera över och ibland försöka närma oss motsatsen: Att odla och grodda vår egen mat.

Så här till sommaren har vi försökt ge oss på lite balkongodling. Inte helt lätt har det visat sig eftersom det ibland blir lite för varmt och ibland blir lite för regnigt för växterna där. Utrymme är också ett problem. Det är svårt att få plats med så stora krukor som behövs för att växterna ska trivas och för att skörden ska bli hyfsat stor. Vi har trots det försökt vara lite ambitiösa och sått olika typer av växter och en del av dem har vi redan kunnat skörda.

Vi började redan i våras att så en del fröer inomhus som vi sedan flyttade ut i början av april. Många växter går att så direkt utomhus men vi var ivriga att sätta igång och plantera tidigt på vårkanten.

Vi har hittills kunnat skörda mangold, spenat och portlak som är en trevlig salladsväxt med mycket omega 3. Vår grönkål ser väldigt fin ut men får växa till sig lite innan vi ger oss på den. Sockerärtorna har precis börjat tränga fram ur blommorna.  Kronärtskockor och Broccoli är vi mer osäkra på om det överhuvudtaget är möjligt att odla på balkong men det är fina att se på bara som plantor. Körsbärstomatplantan köpte vi färdig och nu hoppas vi på att den ska börja blomma snart.

En liten besvikelse har dock varit rucolan som aldrig tog sig utan bara blev små missfärgade blad utan någon riktigt livskraft. Tråkigt speciellt med tanke på att vi hört att det skulle vara så lätt att odla. En ny omgång är dock i jorden. Förhoppningsvis lyckas vi bättre den här gången.

Några små odlingstips:

  • Så inte för tätt. De flesta växter behöver ganska mycket utrymme men till exempel spenat, mangold och rucola kan sås lite tätare.
  • Skydda växterna mot uttorkning och för mycket vatten. Varma och soliga dagar går det väldigt snabbt för växter att torka ut, då kan det vara bra att täcka över dem eller flytta dem till ett mindre utsatt läge. Försök också att skydda växterna från att få för mycket regn, speciellt om man använder krukor utan hål i botten.
  • Vi har skaffat de flesta av våra krukor på loppis eller fått dem av släktingar.
  • Jord finns att köpa i både mataffärer och blomsteraffärer. Bäst är att köpa så- och kaktusjord men vi har även använt vanlig blomjord.

Kronärtskockor, spenat, grönkål, broccoli och portlak

  • Vi har skaffat oss ett litet miniväxthus. Detta är inte alls någon nödvändighet men kan vara bra om man vill börja odla tidigt på våren. Växthuset har dessutom tre plan vilket gör att man får lite mer odlingsyta på den lilla balkongytan.
  • Våga testa! Vi kunde i princip ingenting om växter och odling men satte bara igång. En del misslyckanden får man nog räkna med både som nybörjare och proffs men att bara kunna smaka på något litet blad som är hemodlat tycker vi är en vinst.
En kommentar. Kommentera
  1. Egenodlade grönsaker är aldrig fel och dessutom mycket godare. Och det gäller att inte ge upp när det inte blir som man vill eller önskar. Trevlig sommar önskas från Gunilla (stadsarkivet). Hittade den här sidan när jag skulle in och titta på dina bilder Kim.

    11 juli, 2012

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: