Hoppa till innehåll

Naturens skatter – Mullbär

UPPTÄCKTEN

För ett par år sedan besökte jag den botaniska trädgården i Visby. Att långsamt promenera runt och uppleva den stora variationen växter är verkligen en upplevelse! Färgprakt, former, mönster och inte minst dofter fyller sinnet till bredden. Efter ett tag gav sig emellertid hungern till känna. Det var på vägen mot utgången jag gick förbi en äldre tant som stod på tå och pallade mörka glänsande frukter från ett mycket vackert format träd. Mellan flikiga blad satt mängder av dem. Då det hela såg en smula roligt ut och bären väckte min nyfikenhet frågade jag henne vad det vad det var för en skatt hon hade funnit.

Hon gav mig några bär att smaka och sa med ett leende att det här var ett mullbärsträd. Samma träd som kanske mest är känt för äga de enda löven som duger åt silkesmaskarna innan de börjar spinna sina fantastiska trådar, visade sig producera ljuvliga frukter. Tanten berättade att hon skulle göra sin favoritmarmelad på dem. När jag lämnade trädet och den fina gamla tanten var mina händer rödblå av det starka färgämnet och jag kände mig full av energi. Väl hemma började jag titta närmare på denna spännande frukt (ja, det är faktiskt, trots namnet, en frukt!).

Mullbär odlas i mycket liten utsträckning i Sverige och du köper dem därför vanligtvis torkade i förslutningsbara förpackningar. Ät dem som de är eller lägg i smoothien. De är mycket nyttiga:

  • De är rika på antioxidenter som hindrar nedbrytningen av celler. I synnerhet är två ämnen intressanta: Anthocyaniner (en grupp färgämnen som du också kan hitta i till exempel blåbär) och resveratrol. Båda tros ha en mängd positiva hälsoeffekter, bland annat skydd mot vissa cancerformer och naturligt anti-inflammatoriska egenskaper.
  • De innehåller höga halter av exempelvis C-vitamin, kalcium och järn.
  • Perfekta innan styrketräningen, då de snabbt ger energi. Fungerar dessutom bra i kombination med kreatin (ett mycket vanligt kosttillskott som främjar muskelstyrkan) till skillnad mot koffein.

SOCKERBEGÄRET

Ibland verkar det inte räcka att göra allt rätt för att balansera blodsockret; äta långsamma kolhydrater, sprida ut måltiderna över dagen, ha med en frukt som mellanmål och så vidare.

Ändå kommer kanske det där nästan oemotståndliga suget efter något sött och gärna riktigt onyttigt. Plötsligt står du med något helt annat i handen än du hade tänkt dig…

Mullbärsträdet kan hjälpa dig på två sätt med sötsuget:

Dess bär kan fungera som en utmärkt ersättning för sötsakerna; söta och smaskiga, ja, de påminner faktiskt om smörkola i smaken, kan du ha dem till hands på t.ex. jobbet eller hemma. De torkade bären är mycket praktiska att ta med sig i väskan när man är på språng. Gott men betydligt nyttigare än att häva i sig godis eller en chokladboll.

Av bladen görs ett gott te som i vetenskapliga studier har visat sig att hålla tillbaka insulin- och glukoshalten i blodet efter en måltid. För att slippa det där ”akuta” sötsaksbegäret behöver du balansera blodsockernivåerna. Det finns en lång tradition i bland annat Kina, Indien och Japan att behandla diabetes med mullbärste. Drick gärna en kopp under eller före måltiden.

TÄNK PÅ…

När du nu njuter av så fina produkter från vår kära Moder Jord – tänk på att alltid se till att mullbärsträden varit ekologiskt odlade. Ekologiskt mullbärste kan du exempelvis köpa här. Torkade mullbär finns i nästan varenda hälskostaffär, men går även att beställa från till exempel Iforma.

Förresten… du kan doppa dem i choklad också!

Inga kommentarer än så länge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: