Hoppa till innehåll

Vi testar korven…

…och funderar över vegansnabbmatens tillstånd i Sverige.

Det är sommarstiltje över universitetsområdet. Den i normala fall myllrande gatan som går genom Campus Valla är folktom så när som på oss och två killar på en bänk. Grymt sa grisen har tagit sig till Pressbyrån vid Linköpings universitet. Det är en av omkring 40 Pressbyrån- och Sevenelevenbutiker som har börjat sälja vegankorv. Vi behöver inte vänta. Två korvar ligger på grillen när vi kommer dit och jag frågar tjejen i kassan om vegankorven är populär:

– Den är relativt populär. Nu är det ju sommar så de flesta har slutat sina kurser men till hösten kommer vi nog sälja ganska mycket av den.

Grymt sa grisens resa till Berlin för några veckor sedan fick mig att fundera över vegansnabbmat. I Berlin var det aldrig svårt att hitta snabbmatställen. I alla fall inte i Kreuzberg och Prenzlauer Berg där vi hängde mest. Vi åt tofukorv och veganburgare. Vi åt fantastiska mackor och ramlade över en indisk veganmatvagn. Att vara vegan i Berlin kändes lätt.

Nyttig och mumsig snabbmat i Kreuzberg, Berlin!

I Sverige är det däremot svårare. Det kan ofta vara närmast omöjligt att hitta snabbkäk här. De vegetariska burgarna och korvarna är nästan aldrig veganska och till slut står man där med en pommes frites som sällan mättar många minuter.

Det finns dock en del ljuspunkter. En av dem är Pressbyråns och Sevenelevens satsning på vegankorv. En annan är vegankiosken Jonsborgs nyöppning på avenyn i Göteborg. Trots detta kvarstår faktum. Det är svårt att befinna sig nära vegansnabbmaten när man verkligen behöver den.

I småstäder är veganmaten fortfarande närmast obefintlig och i de större städerna är den väldigt geografiskt begränsad. Här i Linköping är det så klart bra att det är vid universitetet korven finns. Jag hade gärna varvat mina godis- och fruktluncher under studietiden med en korv ibland. Samtidigt tycker jag att det hade varit trevligt om Pressbyrån vid centralstationen hade erbjudit samma service. Samma sak tänker jag om Stockholm där vegankorven inte säljs någonstans i närheten av centralen och nästan uteslutande på Söder. Det är just vid tillfällen när man är på resande fot eller är ute i farten som man ofta är i behov av snabbmat. 

Vi får vår korv och börjar gå längs huvudgatan in mot stan. Den är god. Vi har ätit den förut eftersom det är Astrid och Apornas Mild Chörizo som vi då och då köper på Konsum Lägerhyddan. Vi känner en viss hoppfullhet. Trenden pekar åt rätt håll – vi  har tagit ett litet, litet pyttesteg närmare Veganberlin!

Mer om mat och restauranger i Berlin finns i vår Berlinguide 

Inga kommentarer än så länge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: