Hoppa till innehåll

THRIVE – kost för optimala resultat

Den bok jag vill tipsa om idag, Thrive, är skriven av den professionella kanadensiska Ironman-triatleten Brendan Brazier. Den är lättåtkomlig, genomtänkt och kommer kanske förändra ditt liv. Om du äter enligt bokens rekommendationer kommer du inte bara äta hälsosamt, du kommer dessutom äta utan att döda eller utnyttja andra djur. Hur många av de populära dieterna kan utlova det?

Det tycks finnas ett närmast enormt intresse för olika dieter idag. Nya böcker med olika kostråd publiceras i en strid ström. På kvällstidningarnas löp står det om Atkins, LCHF, medelhavs- och stenåldersdieter. Kändisar tipsar om vad som fungerat för dem. En del råd verkar komma och gå. Överhuvudtaget verkar det här vara ett mycket trendkänsligt område.

Själv har jag alltid antagit att det säkert legat någonting bra i alla dieter. Näringsmässigt. Det reella resultatet av vår kost lär ju i hög grad bero på hur vi i övrigt lever och mår. Tränar vi mycket? Blir det mycket stillasittande på jobbet? Kanske vi behöver mycket kolhydrater? Kanske relativt mycket protein? Har vi problem med hjärta eller andra organ? Speciella näringsbehov? Man eller kvinna? Gammal eller ung?…

Att vara vegan är inte i sig att välja bestämda proportioner av närningsämnen. Du kan fortfarande välja olika betoningar av fett, kolhydrater, protein och så vidare. Du kan fullständigt ignorera näringen i kosten och bli överviktig eller undernärd. Du kan också tänka igenom vad du stoppar i dig och föra ett mycket aktivt och hälsosamt liv. Om du tränar regelbundet och är vegan, är det ofrånkomligt att intresset för en näringsrik kost vaknar.

Det fina med Thrive är att den framförallt bygger på några ganska enkla grundprinciper:

  • Minsta möjliga stress – Braziers första kapitel handlar om stress. Han berättar att omkring 70 % av den negativa, nedbrytande stressen härstammar från kosten. Felaktig kost belastar hela vårt inre system; fysiskt och psykiskt. Uppenbara exempel är exempelvis kött, pommes frites och vitt (förädlat) mjöl.
  • Minsta möjliga förbrukning av energi i förhållande till intaget. Kost som kräver en omfattande nedbrytningsprocess, kräver mer energi som kunde ha använts till att exempelvis återhämta sig från träningen.
  • Kompakt näring. Kost som innehåller en maximal koncentration av näringsämnen utan att stressa kroppen är alltid att föredra. Ta t.ex. min favvo-smoothie – varje klunk laddad med nyttigheter; mineraler, vitaminer, proteiner, ämnen som får dig att må bättre såväl fysiskt som psykiskt.
  • Bevara näringsämnena i ingredienserna så långt det är möjligt. Näringsämnen kan skadas såväl under tillverkning och förädling som under tillagningen.

Brazier kost är till största delen RAW-food, dvs mat som inte tillagats eller inte värmts över ca 40 grader. Tanken är att  i största möjliga omfattning behålla näringsämnena och de enzymer som hjälper oss att bryta ner maten. Många av oss gillar emellertid tillagad mat; pasta, ris, sojastrimlor och så vidare. Problem? Jag tror det handlar om hur man läser boken. Försök koncentrera dig på principerna och behåll dem som riktmärken. Du behöver (och det är inte heller Braziers avsikt) inte bli THRIVE-fundamentalist! Absorb what’s useful!

Om du känner att du mår bra av tillagad kost – fortsätt äta den, men låt dig inspireras av Brazier, ta till dig det du finner användbart. Titta gärna extra noga på hans kapitel om stress och på hans veganska näringspyramid (har betytt mycket för mig!). I slutet av boken hittar du massor av recept som garanterat ger kraft åt den mest hårdtränande personen. Om en del ingredienser är svåra att få tag i eller kanske inte passar årstiden: Plocka de som passar dig!

Thrive finns tyvärr inte översatt till svenska, men engelskan är inte svår. Du hittar den på t.ex. Bokus eller Adlibris.

Inga kommentarer än så länge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: