Hoppa till innehåll

Tigerbanansockerkaka

Det här är en kaka inspirerad av min vän Idas ihopslängda kakor från studenttiden.

Jag brukar börja med att mosa bananen. Eller för det mesta brukar jag delegera ut den uppgiften till en lämplig person som råkar befinna sig i närheten. Så kan jag i lugn och ro ägna mig åt att smälta margarinet och blanda det med mjölken.

I en lagom stor bunke, skål eller burk blandar jag nästan alla torra ingredienser, och då menar jag alla utom kakaon, den får vänta en stund. Så alltså: Alla torra ingredienser FÖRUTOM KAKAO.

När detta är fixat är det bara att slänga ner margarin-mjölkblandningen och bananen i den torra blandningen och röra runt lite försiktigt. Sen tar jag bort ungefär en tredjedel av smeten och lägger i en annan skål, till exempel skålen där bananen nyss låg mosad.

Nu är det dags för KAKAON: Ner i tredjedelen med smet och blanda runt.

Ta sedan lämplig kakform. Vår är en närmast antik sockerkaksfom som behöver lite inoljning och lite mjölpuder innan smeten kan läggas i, men i nyare formar är detta moment säkert inte lika nödvändigt.

Börja med hälften av den fortfarande vita smeten och lägg den i botten av formen. Ta sedan all den bruna smeten och lägg över och täck med resten av den vita smeten.

Stoppa in i ugnen på 200˚. Räkna med 20-30 minuter. I vår gamla hederliga Husqvarna och ovan nämnda sockerkaksform tar det ungefär 25 minuter men det med nyare ugnar och formar går det nog lite fortare. Stoppa ner en sticka eller gaffel och känn efter. Vill du ha en kladdig kaka, kan du ta ut den när den fortfarande är lite kladdig.

KLART!

Ingredienser :

1 mosad banan

50 gram mjölkfritt margarin

1 dl havre- eller sojamjölk

1 1/3 dl socker

2 ½ mjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

½ tsk salt

Ca 1 msk kakao


Inga kommentarer än så länge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: